Saturday, 30 June 2012

malam ni aku tak dapat tidur 
dengan hati yang tenang aku google "sempoi belacan" 
keluar laa blog aku yang xseberapa ni
 kenapa aku google pun aku xtau
 bile bace entry2 aku yang lame 
rase nak sepak diri sendiri pun ada 


 by the way, 
ramai yang tanya dulu kenapa sempoi belacan? 
pada aku nama ni datang dengan sendiri 
sempoi boleh terima lagi tapi part BELACAN tu
 aku pun pening pikir kenapa belacan?
 mungkin aku suka makan sambal belacan
 tak kan nk letak sambal belacan pulak kan? 
so aku letak SEMPOI BELACAN
 aku rase cuti sem ni aku nk hidup kan balik blog ni
 kalau rajin la


 sem ni aku banyak misi 
1st: ganti puasa
 thank to Allah bagi kesempatan aku bayar hutang
 hari ni genap aku abeskan puasa ganti aku 
padahal dah sya'ban sepatut nya dah lame aku ganti 
tak kesah la janji kau ganti
 tapi yang aku pelik
 perempuan sibuk dok pening kepala pikir nk ganti puasa
 lelaki yang sengaja pontenng puasa tu ganti ke tak eak?
whatever laa tu antara korang dengan Allah.. 
 sampai sini je pemualan entry tahun 2012 ni 
chow uollz

Sunday, 9 October 2011

7 kali jumpe kite jodoh

pertama tama sekali aku nak ucapkan tahniah kepada cdah
sebab memberi satu info dan pegangan pada aku
"terjumpa orang sama dengan secara tidak sengaja adelah jodoh"
dengan itu aku mengishtiharkan bahawa aku berjodoh dengan seorang mamat ni
errrrr..atau name samaran yang di beri adalah
'budak nasi ayam'
kenapa nasi ayam?
sebab dia adelah penjual tegar nasi ayam kat bazar ramadhan mase sem 1 dulu

tu pertemuan pertama..
tambah lagi dengan pertemuan2 yang tidak di jangka
aku berjanji akan minta no telephone mamat tu di pertemuan yang ke 7
NI SEMUA GARA-GARA PRINSIP CDAH!!!
oleh itu hari ini (9/10/2011)
aku terjumpe beliau secara tidak sengaja di KFC seri serdang
buat kali yang KE-6!!!
haih....satu je lagi aku akan/terpaksa/perlu minta number phone dia
ok debaran kian terase..
tinggal lagi pertemuan..cisss!!!

saye juge ade berjanji
jika saya tidak meminta number telephone beliau pada pertemuan ke-7
saya akan belanja air kat kafe serumpun
orang-orang yang terlibat:
cdah
ruby
qayyum
tipah


errrrr..kak ida n awis?kalau korang ade mase pertemuan ke-7 tu makne nye korang bertuah
haha...
so,doakan kejayaan saye...

Wednesday, 20 July 2011

school time (part 2)

"haih..hepi je kau ini ju..dah dengar cerita belum?"tibe-tibe udeen menyapa
"dengar ape?"ju terpinga.
"aku rase dia tak tahu lagi laa deen."tika meyampuk.
"ape ni korang?"
satu bisikan manje di berikan oleh udeen dan tika.
"kurang ajar!!"ju menjerit.

terlihat 2 manusia berlari-lari ke sekolah
di ikuti 2 manusia lain sebagai kawan sejati ingin mebantu
"ade?"ecak bertanya.
"ni!!!!" ja menjerit..
terlihat gambar ja dan ju tertampal di sekitar sekolah.
ju,ja,ro'a dan ecak terdiam
"agak-agak sape yang buat benda bodoh macam ni eak?"ro'a bertanya nada tidak puas ati.
"nak tau?jom ikut aku!!"ju berkata..

"akak,ade tak budak photostat gambar ari ni?"soal ju kepada chasier koperasi.
"ade."
"macam mane orang nye?"soal ecak tidak sabar.
"hitam,tinggi sket,berjerawat sikit muke dia"jawab akak koop.
"leket!!!" mereka menjerit serentak..

prep berjalan seperti biasa
walaupun hati ju dan ja tidak tenang
ja menghabiskan mase prep nye dengan termenung
ju pula banyak memikirkan strategi..
"sabar ju, jangan buat bukan-bukan.aku rase baik kau ngadu kat pengetua."yah berkata.
"betul ju..kau balas dendam macam ni kan nanti jadi lebih besar kes ni tau." bel menyampuk.
"aku kalau boleh tak nak la masukkan pengetua dalam hal ni.
cukup laa sekali kitorang masuk bilik pengetua."ju berkata kesal.
"haa..ju macam mane esok?nak balas dendam?"ja bertanya.
"ni."ju mengeluarkan sesuatu dari bawah meja.
"pasir?nak buat ape?"ja pelik.
"kite letak dalam enjin motor dia.ok?"
"untuk?"mad tibe-tibe datang dengan penuh tanda tanya.
"bile pasir ni masuk dalam enjin dia.confirm..balik dia sorong motor..then esok dia kene tukar enjin motor baru."jelas ju.
"giler kau ju?kejam siak!!"ja terjerit kecil..
masing-masing menyokong ja..
"kejam?abes ape yang dia buat kat kite tak kejam?tu maruah kite tau!!"ju tidak puas ati.
"ok macam ni..kejap ea?tunggu aku."ja berkate dan berlalu.
tibe-tibe ja muncul kembali dengan ubat gigi di tangan..'fresh n white'(iklan sebentar).
"erkk..buat ape ubat gigi kau ni?"tanya yah sambil gelak.
muke nakal penuh dendam tampil di wajah ja.
rakan-rakan seangkatan  membuat muke 15 sen tidak paham ape yang cube disampaikan oleh ja.
"kite colgate kan je motor dia!"kata ja penuh semangat.
"haaaaa?"semua menjerit serentak.tidak sedar bahawa mereka masih berada di dalam dewan makan
atau lebih sesuai di katakan bilik study.yelah pada ketika itu masih jam 10.15(waktu prep).

*********

"wei meleket!!"jerit ju tidak puas ati.
leket pandang dan terus berlalu dengan muke yang masam.
"kau buat tak tau je ea..dah buat salah buat muke bodo macam tu."jerit ja pule.
"apehal korang ni?"leket berhenti melangkah dan memandang mereka.
"ni ape?!!"ju mengeluarkan sesuatu dari kocek baju sekolah nye.
"kau jangan buat muke seposen kau tu..and buat tak tau!!"
"ye!!memang aku buat..puas ati?"leket mengaku tanpa rase bersalah.
"kau ni kan!!"ju ingin mengangkat kerusi namun di tahan oleh ecak yang entah bile berade di sebelah ju.
"ok.macam ni..aku nak kau melutut mintak maaf dengan kitorang..kalau tak..."kate ja dengan nada mengugut.
"apehal pulak kau?! kalau tak ape?"leket membalas dan mule memulakan langkah..
"kalau tak..aku bagi gambar ni kat pengetua atau barang kesayangan kau akan menjadi mangsa."ju makin mengugut.
"buat laa ape yang korang nak buat.yang penting aku tak akan sekali-kali mintak maaf kat korang"leket berlalu.

"kurang ajar betul laa si leket ni!!"marah ja..
"so?macam mane?go on je..abeskan ubat gigi kau!!tapi aku tak dapat join,kelas akaun beb..nanti marah lak si melah"ju berkate geram..
"ok..serah kan je kat aku."ja berkata yakin.
***
"motor aku!!!!"leket menjerit..
terkejut sungguh leket melihat motor nye disakuti oleh ubat gigi yang dia sendiri tidak tahu jename nye..
ja gelak puas dan hanya memerhati dari jarak jauh.
"thums up,beb!!"ju memuji.

*******bersambung.

Tuesday, 19 July 2011

school time(part 1)



“liza,tak sangka lor jumpa ko kat sini,ko masuk sini rupanya!” liza senyum nak tak nak je. Tak dalah teruja sangat sebenarnya.setakat jumpa kawan sekolah rendah dulu je.
“assalamualaikum cikgu”nazihah berbahasa sopan sambil bersalaman dengan mak liza yang merupakan cikgu sekolah rendah mereka dahulu.
“wah,kita sama dormlah liza!”nazihah sedikit teruja lagi.liza pulak macam tak da perasaan je.
“hah ja dah ada kawan dah ni,mak boleh baliklah kan?”puan khalsom tersenyum sambil memandang anak bongsunya itu. Liza buat muka tempoyak satu. `adoyai,ni mesti sebab aku ni..abes aku`
“eh cikgu sebenarnya saya nak pergi jumpa mak saya kejap lagi”nazihah tipu sunnat. Karang tak memasal liza hentam nazihah kat situ jugak sebab mak dia balik awal.nazihah cepat cepat berlalu pergi.
“hah dah tak da kawan,mak jangan balik dulu”liza beria ria suruh mak dia jangan balik dulu.anak manjalah katakan.
Suasana perkarangan asrama sekolah menengah tun mamat petang itu hinggar binggar dengan pendaftaran pelajar baru tingkatan satu dan kemasukkan pelajar lama. Masing masing begitu teruja bertemu rakan lama dan baru. Dewan makan asrama kian penuh dengan pelajar asrama yang kebuluran.
“mak cik hari ni makan apa?”
“hari ini special sikit,nasi ayam. Tak makan rugi”
“hoi,nasi ayamlah..turun turun!!!!”jerit kakak kakak senior yang baru pulang dari kampong.pelajar tingkatan satu yang baru berdaftar pulak masing masing buat muka blur tambah kompius tambah rindu kat rumah.siyes poyo!

“hahahahaahahahahaha”mereka semua tergelak besar.
“belum tambah lagi time orentasi.kene buli teruk teruk kot time tu..ayoooo…kenangan lorrr kenangan kenangan..!!!”
“kalau nak cerita time orentasi tu,sampai hujung tahun pon tak habis kot..siyes banyak gler  kenangan time tu”sampuk ju.
“tapi sekarang??”tinal saja nak mula cerita sedih.
“nal ko jangan nak poyo sangat time sekarang nie!”ja pulak bersuara selepas penat bergelak dari tadi.ketawa mereka pecah lagi
“amboi amboi korang ingat nie kedai kopi!”tiba tiba cikgu nora yang entah datang dari mana menyergah dari belakang. Hamper tersembur jugaklah air sirap yang wani tengah minum tu..sabo jelah!!
“orang suruh belajar dia berbual tak sudah.sekarang waktu ape??kenapa kamu semua berkumpul dekat sini?keluar semua..sekarang!!!!”
Aduh,kantoi pulak malam nie..
ju,bel,ja,nal,yah,ecak,pan,ro’a dan mad berarak keluar dari bilik iron. Mana tak kena marah,sekarang waktu prep kot. Semua kena ada di dewan makan asrama. Tapi budak wanted 9 orang ni boleh pulak berdondang sayang kat bilik iron. Terimalah nasib.
“dirilah kamu semua di dataran ni sampai pukul 2 pagi!”
Hah! Amek kau..2 pagi tu…layan~~
“rasa macam nak hempuk je sape yang buat aduan ni hoi..”bel bersuara selepas cikgu nora berlalu pergi meninggalkan mereka dalam pekat malam.
“memang nak kena budak ni..saiplah kalo aku tahu!”ju pulak menunjukkan tanda protes.
“korang wat lek je…tak lama lagi kita tahu lah sapa yang buat nie,sekarang kita plan nak buat dajal ape”yah bersuara tenang. Yang lain ketawa berdekakah dekah.
Malam itu minda kretif mereka terisi dengan pelbagai plan yang akan menjahanamkan beberapa orang.siaplah!!
§     *                                      *                             *
“dah tahu belom?” Tanya ju pada mad keesokan harinya.
“mestilah..ni mad r!”siapa tak kenal mad.kaki gossip sedunia. Serah je ape ape cerita dekat dia,semua dia update.
“abes sapa?”Tanya yang lain.mereka dah tak sabar sungguh untuk mengenakan budak yang agak kurang ajar buat laporan kat warden tempoh hari.
“next year punye leader,bella!”
“sudah diagak oleh diriku ini!”pan mula bersuara.
“malam nie kita kumpul k!”
“set!”jawab mereka serentak.
Disebalik malam yang tenang dan dingin itu, bel,ju,ja dan yah sedang leka memasang perangkap mereka. nal,mad,pan dan roa di satu sudut lain sibuk menjalankan tugas khas.
Ecak pula ditugaskan untuk untuk memanggil bella menghampiri kawasan target. Muka muka nakal mereka semakin terserah apabila ecak dengan selambanya  jalan bersama bella menghampiri toilet. Apalah ayat maut yang ecak dah cakap sampai budak tu macam selamba je ikut dia.
“cube bella tengak dalam toilet tu,akak Nampak macam henset tadi.tapi tak surelah..bella cuba masuk” yang lain macam nak terbahak gelak dengar ecak menipu budak tu. Bella yang blur pun dengan perlahan memasuki toilet.
Seperti yang dirancang…
Gedeboooomommmmmmm……
“argh…..”bella menjerit sekuat hatinya apabila seluruh badannya kini basah dengan air busuk.
Tiba tiba dia ternampak sebaldi air dihadapannya.cepat cepat diambil baldi itu dan menyiram seluruh tubuhnya dengan air itu untuk menghilangkan bau busuk.
“argggggghhhhhh!!!” namun,hanya jertian yang bertambah kuat sahaja yang terdengar.
Mereka tergelak besar sambil masing masing sibuk high five antara mereka
“mission is completed!”
Ketawa mereka pecah lagi..
“hoi ceritalah ape  korang dah letak tadi??”ecak beria ria sungguh nak dengar cerita kawan kawannya yang telah Berjaya menjalankan tugas dengan sempurna.
“alah air dalam baldi yang busuk nak mampus tu  cume air mak cik dewan makan siang ikan tambah dengan syur basi semalam dan aku letak sikit telur serta belacan ye…”
“mak ai..boley buat gulai woooo..hahahahahaah” ketawa yang tak henti dari tadi terus menerus bergema.
“dan air yang dia buat siram satu badan dia tu adalah air rebusan cili kering…naik pijaulah badan dia!!!”
Mereka tertawa besar lagi…
“you deserved it baby!!!”


***bersambung










credit to nazihah akhwan..

TerUje..

teruje...teruje..
aku taip entry ni pon dengan penuh keterujaan
(ade ke perkataan tu..aaahh..bia la)
mane tak nye
aku minat sorang mamat ni dalam cerita juvana
nama dia dalam citer juvana tu ayam (adam shah)
bia laa nak kate aku addict ke ape dengan dia
aku jumpe dia punye acc
yang as a actor ni laa kan
tibe-tibe aku jumpe the real acc
tapi tak boleh add
maybe dah ramai sangat orang add
dengan kegatalan yang ada
aku pon sent satu msg kat dia
hahaha..
yang teruje sangat nye
dia balas..wah!!
hahaha..ok terlampau teruje agak nye aku ni
ok bye...


p/s: aku siap print screen..haha..(gatal nak mampuih)

Sunday, 17 July 2011

lawak kampus

kenape aku suke lawak kampus?
errrrrrrrrrrmmm..
sebenar nye aku pun pelik kenape aku suke lawak kampus
tapi yang penting aku kumpul komik ni
dari jild 1 sampai laa jilid 10..
tapi tak laa sehebat budak getah kan
(ade la orang tu perli )


punye laa minat kat lawak kampus 
sampai satu tahap 
manusia di sekitar ku dinama kan
sempena watak-watak di dalam lawak kampus
hidup bertambah ceria
dengan kehadiran
si kosong..opssss si petak di dunia sebenar
froggy,aditas
dan ramai lagi




 antara-antara kolesi lawak kampus yang aku ade
meh aku post 1 lawak dalam salah satu
lawak kampus yang aku ade


contoh

lawak kampus ni antara komik yang paling aku sayang
nak pinjam kena ikut syarat-syarat
poyo tak?
aaahhh..lantak laaa

antara syarat-syarat nya :
1) jangan lipat
2) jangan conteng
3) jaga elok-elok

tu je syarat nye..hehe


Thursday, 7 July 2011

alahai kerja

kerja oh kerja
ramai kawan aku dah kerja
kerja ape pun tak kesah bagi aku
asal kan
dok dalam air-cond
tak jumpe ramai orang
gaji mesti lebih
paling tak pun 1k laa sebulan
amacam?
(kate tak demand!!)
bukan ape aku nak sare hidup bulan2 akan datang
anak bini kat rumah sape nk bagi makan
kalau orang tua biase cakap
nak bagi makan ape?
pasir?tanah?batu?
relax aunty...
ulat dalam batu pun boleh makan ape

melalut sudah
kembali kepada cari kerja
kerja 1st :
kerja kedai pengantin..
"nanti i call sama u..jangan risau"
tapi dah banyak hari u tak call pun
kalo tak sudi tak pe

kerja 2nd :
"saye ade amik biologi mase tingkatan 4 n 5"
result agak cemerlang......lulus laaa"

"akak boleh kerja sini..tapi akak kena pergi kursus dulu
sebulan.."

 erk....kalau macam tu bile aku nk kerja nye......

kerja 3rd :
RNR pagoh..
tempat lame lepas SPM
gaji masyuk
aku suke kerja situ
tapi..
kerja terhalang oleh orang tua...

mood: dah malas cari kerja
abes kan cuti dengan menanam jela
menanam ape?
haaaa itu yang kite tak tau tu...